Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

so dub 27 @13:00 - 06:00PM
Kublov: Po stopách J. L. Zvonaře
út dub 30 @09:00 -
KS Zlín: Kauza Slopné - rozsudek?
út dub 30 @13:15 -
OS Praha 2: Robert Tempel - odškodné
so kvě 11 @08:00 -
Točník: III. ročník Memoriálu Josefa Váni st.
so kvě 11 @18:00 -
KONCERT MARIE BURMAKY V PRAZE

Nejnovější komentáře

  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...

     
  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Kulhanek JakubJune 16, 2021, Hon. Jakub Kulhánek, Minister of Foreign Affairs, Černín Palace, Loretánské náměstí 5, 118 00 Prague 1

RE: Odveta proti informátorce Janě Chaloupkové

 

Vaše excelence, pane ministře Kulhánku:

 

Píšeme z Whistleblowing International and National Whistleblower Center (NWC), abychom vyjádřili své hluboké znepokojení nad zacházením s Janou Chaloupkovou, diplomatkou, která má za sebou dlouhou kariéru a která slouží na ministerstvu 28 let.

Whistleblowing International se sídlem v Berlíně je jedinou nezávislou organizací občanské společnosti, která podporuje a hájí oznamovatele na celém světě, vyšetřuje případy korupce, zasazuje se o posílení práv oznamovatelů a snaží se zločince přivést k zodpovídání se. Její vedení je dlouhodobým poradcem EU, UNODC, OECD, Rady Evropy a veřejných činitelů a agentur v Evropě i jinde.

National Whistleblower Center se sídlem ve Washingtonu, DC, je přední nestranickou neziskovou organizací v oblasti práva a práv oznamovatelů. Vedení centra vedlo soudní spory jménem oznamovatelů v USA i mimo ně, včetně získání největší odměny, která byla kdy vyplacena jednotlivému oznamovateli. NWC prosazuje oznamovatele po celém světě od roku 1984. NWC jen zřídka píše dopisy jménem jednotlivých oznamovatelů, ale případ paní Chaloupkové se týká zejména jejího postavení diplomata a důsledků, které mohou mít odvetné opatření vůči ní na potenciální oznamovatele všude.

V návaznosti na svoji povinnost sloužit veřejnému zájmu, občanům České republiky a etickému kodexu ministerstva, paní Chaloupková oznámila podezření z nezákonných aktivit souvisejících s vydáváním schengenských víz na českém velvyslanectví v marockém Rabatu. Místo toho, aby byla paní Chaloupková chválena za to, že přichází s informacemi ve veřejném zájmu, od té doby čelila vážným odvetným opatřením včetně propuštění, falešných obvinění a psychologických vyšetření. Příběh paní Chaloupkové nás přinutil, abychom vás oslovili v naději, že byste mohl pomoci.

Fakta tohoto případu jasně ukazují, že paní Chaloupková má nárok na plnou právní ochranu podle nařízení vlády ČR č. 145/2015, které chrání státní zaměstnance, kteří hlásí podezření z nezákonného chování. Podle tohoto nařízení zaměstnanci nemusí prokazovat, že byly porušeny zákony. Stačí jim mít podezření. Etický kodex českých státních zaměstnanců navíc požaduje, aby zveřejnili podezření z podvodného nebo korupčního chování. Zveřejnění těchto podezření, jak to učinila paní Chaloupková, je podle tohoto nařízení požadováno od státních zaměstnanců a mělo by být odměnou a nemělo by být trestáno.

Úmluva OECD o boji proti úplatkům, kterou Česká republika ratifikovala 21. ledna 2000, dále zajišťuje ochranu veřejných činitelů, kteří nahlásí důvodné podezření z korupčních činů. Odvetou vůči paní Chaloupkové ministerstvo porušilo tento závazek a podkopalo závazek zemí bojovat s korupcí.

Paní Chaloupková je potrestána za statečné plnění občanské povinnosti, ale také za splnění profesionální povinnosti státního úředníka. Tento trest má mrazivý účinek a zabrání ostatním, aby se přihlásili v souladu se svými povinnostmi podle nařízení 145/2015. Tato odveta je jasným porušením Úmluvy o boji proti úplatkům a přímým zásahem do právního státu České republiky.

Oznamovatelé - lidé, kteří odhalí případy plýtvání, podvodů a zneužívání - by měli být za svědectví odměněni, nikoli potrestáni. Zejména proto, že je v České republice vyžadováno vyjádření státních zaměstnanců. Kroky paní Chaloupkové jsou cenné pro celou zemi i pro postavení České republiky jako demokratické země. Odveta vůči paní Chaloupkové bude všude hrozit oznamovatelům.

Whistleblowing International and National Whistleblower Center důrazně, naléhavě žádá ministerstvo, aby okamžitě obnovilo činnost paní Chaloupkové a poskytlo jí náhradu škody a aby se zavázalo v budoucnu chránit oznamovatele před odvetou.

Případ paní Chaloupkové je jednou z jasných odvetných opatření proti informátorovi, který odhalil potenciální provinění. Nedbalost ministerstva v zajištění toho, aby byla chráněna jako oznamovatelka podle vládního nařízení o informátorech a Úmluvy OECD o boji proti úplatkům, je hluboce znepokojivá. Budeme se plně věnovat případu paní Chaloupkové a plánujeme i nadále obhajovat její věc.

Mnohokrát Vám děkujeme a těšíme se, až Vás budeme moci v této důležité záležitosti sledovat.

 

S pozdravem,

 

Stephen M. Kohn,

Chairman of the Board

National Whistleblower Center

Washington, DC

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 

Esq. Siri Nelson

Executive Director

National Whistleblower Center

Washington, DC

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 

Mark Worth

Whistleblowing International

Executive Director

Berlin

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

(+49) 176 630 94993

***

Zde je originál dopisu NWC ze dne 16.6.2021. Ministr Kulhánek dodnes neodpověděl. Jsme jednou z poslednich zemi, ktera nemá, resp neuplatňuje zakon na ochranu oznamovatelů. Viditelně není zájem skutečně proti korupci bojovat. Smutné svědectví o naší zemi. Pana Marka Wortha jsem poznal osobně na semináři o návrhu zákona o ochraně oznamovatelů korupce v Senátu (18.4.2016). Mgr. Lubor Michálek také oznámil korupci na ministerstvu, kde pracoval. Byl vyhozen z práce, po něm skončil zkorumpovaný ministr. Následně si pana Michálka v přímé volbě zvolili občané svým senátorem.

 

Jan Šinágl, 17.9.2021

***

Whistleblowing nebo provokace? Najdi 5 rozdílů!

Senát 18.4.2016: seminář o návrhu zákona o ochraně Whistebloverů

Bývalý velvyslanec Slovinska v ČR Damjan Prelovšek, reaguje na odpověď premiéra Andreje Babiše poslankyni Janě Černochové na její interpelaci ve věci Maroka

Bývalá diplomatka dr. Jana Chaloupková, kandidátka za Přísahu jako nezávislá (není členkou), poskytla rozhovor Parlamentním listům

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.40 (10 Votes)
Share

Komentáře   

0 #2 Jan Šinagl 2021-11-05 09:59
Olympiáda v Číně? „Já bych si účast rozmýšlel,“ říká hokejový mistr světa

Je to morální dilema: Blížící se zimní olympijské hry v Pekingu jsou pro sportovce splněným snem. Ale hostí je země, která se soustavně dopouští zločinů proti lidskosti a genocidy. Přibývá hlasů žádajících bojkot.

„Na území ČLR dochází k masivnímu porušování lidských práv a svobod, genocidě a zločinům proti lidskosti, etnické diskriminaci, potlačování kulturní, náboženské a politické identity.“

To není citace z příručky čínského disentu, nýbrž pasáž z rezoluce, kterou letos v červnu přijal český Senát. Nezávaznou rezoluci o diplomatickém bojkotu přijal letos Evropský parlament. Podobné usnesení pak v červenci 2021 také britská Dolní sněmovna. A v americkém Senátu dostalo podobné stanovisko v červnu dokonce sílu zákona.

Do zimních olympijských her v Pekingu zbývají tři měsíce a není dne, kdy by k jejich bojkotu nevyzval politik či lidskoprávní organizace.

„Já bych si hlavně rozmyslel, jestli do Pekingu za této situace vůbec na olympiádu letět,“ řekl někdejší slavný hokejista, mistr světa a držitel tří prstenů pro vítěze Stanley Cupu Jiří Hrdina. „Kdyby se mnou někdo dělal rozhovor coby s účastníkem her, určitě bych neměl problém o porušování lidských práv v Číně promluvit. Nebo bych podepsal nějaké kritické prohlášení,“ dodává Hrdina s tím, že by si rozhodně nenechal nasadit „náhubek“ Českým olympijským výborem (ČOV) nebo kýmkoli jiným.

Například bývalý pirátský poslanec a vážný kandidát budoucí vládní koalice na post ministra zahraničí Jan Lipavský říká, že hry jsou politicky zabarvené. A jsou také „významným zdrojem legitimity pro čínský režim“.

„Politici by tak měli dát jasně najevo, že nesouhlasí s politikou Číny, například co se lidských práv týče, konkrétně genocidy Ujgurů. Sponzoři by si měli tuto zodpovědnost uvědomit také. Sportovci si musí o účasti rozhodnout sami. Respektuji jejich sportovní kariéry i to, že pro mnohé je olympiáda vrcholem jejich profesního života,“ řekl Lipavský.

Redakce požádala o komentář i současného ministra zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD). Ten však ani po třech dnech na otázku neodpověděl….

seznamzpravy.cz/.../...
-4 #1 Jan Šinagl 2021-09-28 09:43
Chováme se jako magoři na sociálních sítích, kteří žijí v názorových bublinách, které jejich názory stvrzují, aniž je nutí myslet, a tudíž i nepřístojnostem vzdorovat. Uspokojí nás hudrování. S tím ale právě politický marketing počítá. Beznaděje vytváří tvárnou masu, která se postupně smířila s tím, že vždy může být hůř.

Pokud většině z nás nebudou vadit zákony, které nemají smysl, nebude mít smysl ani naše existence. Tváříme se, že skutečný svět se nás netýká. Život je pro nás za výlohou, kde se vystavuje zboží, na které nemáme a jsme vděční za falešné náhražky. Ani nepotřebujeme antidepresiva. Zdá se, že s diagnózou jsme spokojeni.

Karel Hvížďala

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)